one-way

Recentelijk mailde een cliënte mij over een lastig communicatieprobleem in haar prille relatie:

“Veel gesprekken gaan over hem. Hij weet het gesprek een wending te geven zodat het richting hem gaat”

“Die leuke man die ik ontmoet heb, heb ik inmiddels al vaak gezien. De klik is er en ik heb er een goed gevoel bij. Wel ga ik inzien, ook al kennen we elkaar nog pas kort, dat hij iemand is die wel vol is van zichzelf. Veel gesprekken gaan over hem. Als ik over mijn leven of mezelf praat, weet hij het gesprek een wending te geven zodat het richting hem gaat. Telkens weer ben ik degene die vraagt ‘Hoe was je dag?’ omdat hij een drukke baan heeft en bezig is met een grote deal. Alleen de vraag hoe mijn dag was komt niet terug.
Hoe kan ik dit patroon doorbreken? Ik bedoel, hoe kan ik op een subtiele manier laten merken dat het prettig is als hij ook aan mij vraagt bijvoorbeeld ‘Hoe was jouw dag?’ en ‘Wat doe je eigenlijk?’ Of adviseer je mij om direct bij mij gevoel te blijven en het gewoon te zeggen: ‘Je vraagt helemaal niet hoe het met mij is’?

Dit was mijn reactie:

Voor jou is hij te veel met zichzelf bezig en onvoldoende met jou bezig. Je wilt dit patroon doorbreken, want je kunt je niet voldaan en gelukkig voelen in een relatie met een partner die te weinig aandacht aan je geeft en te weinig belangstelling voor je toont. Jij verdient aandacht en belangstelling, nietwaar?

De enige manier om dit patroon te doorbreken is door hem (telkens weer) eerlijk, open en assertief te confronteren met hoe hij zich in jouw beleving gedraagt, hoe jij je daarbij voelt, en wat jouw onvervulde behoefte is — wat jij tekort komt in jullie interacties. Vertel hem dat zonder met de beschuldigende vinger naar hem te wijzen. Praat uitsluitend in ik-boodschappen, hetgeen de essentie is van Geweldloos (of Verbindend) Communiceren:

1. “Als ik aandacht tekort kom,”
2. “dan voel ik me ... [bijvoeglijk naamwoord invullen dat jouw gevoel beschrijft],”
3. “en wat ik dan nodig heb is … [zelfstandig naamwoord invullen dat jouw behoefte aangeeft].”
4. “Zou jij alsjeblieft willen … [werkwoord invullen dat het door jou gewenst gedrag aangeeft]?”

Als jij dat consequent doet, vanuit een autonome volwassen positie, zonder jezelf weg te cijferen, wordt hij – hopelijk – bewust van de onbalans in jullie interacties. Eenmaal bewust daarvan, kan hij dan kiezen om zijn gedrag aan te passen. Als hij dat desondanks niet kan of niet wilt doen, kun jij kiezen of jij in deze relatie wilt blijven.
Confronteer hem zo gauw mogelijk door hem eerlijk te vertellen hoe het voor jou is en wat jij van hem nodig hebt. Als hij dat niet kan of niet wil geven, dan is het toch onmogelijk voor jou om je bij hem voldaan en gelukkig te voelen? Wat let je om hem te confronteren en voor jezelf op te komen? Ben je bang om hem te verliezen? Dat is begrijpelijk, maar angst is zo’n slechte raadgever.

Zorg goed voor jezelf, voel en respecteer je persoonlijke grenzen en wees assertief in je omgaan met anderen. Je verdient aandacht, zorg en liefde!