Welkom bij Head and Heart Work — individuele therapie en relatietherapie in Utrecht

Bij Head and Heart Work word je niet als een ‘patiënt’ met een ‘stoornis’ behandeld. Er wordt oordeelloos naar je geluisterd, met begrip, warmte en empathie, met oog voor je eigenheid en kernkwaliteiten.

Mijn gezellige praktijkruimte in de Utrechtse wijk Buiten-Wittevrouwen vormt een respectvolle, vredige en veilige setting voor sessies therapie en counseling voor individuen, of sessies relatietherapie en -counseling voor stellen. Je kunt je volkomen vrij voelen om in eigen woorden te vertellen over je huidige, lastige situatie en waar je precies mee worstelt.

Ik begeleid je op persoonlijke wijze door een leer-, heel- en groeiproces dat geheel op jouw eigen wensen is afgestemd. Hierbij word je aangemoedigd om je op het kernprobleem te focussen, om heldere, realistische doelen te stellen en om die effectief na te streven.

Het uiteindelijke doel? Om je echte potentieel te realiseren door het kernprobleem om te toveren in een belangrijke hulpbron die je voortaan in je eigen voordeel kunt inzetten.

Deze integratieve aanpak richt zich in elke stap puur op de kern en is daardoor van korte duur. Meestal zijn 4 tot 6 sessies al voldoende om een doorbraak te bewerkstelligen.

Individuele therapie

Het donkere binnen in je kan je ineens zo klein doen voelen …

Maar ik zie jouw ware kleuren doorheen schijnen

Individuele therapie: de integratieve aanpak

Leer, heel en groei langs integratieve weg: verken je ‘binnenwereld’ van gedachten, gevoelens en sensaties; breng conflicterende delen met elkaar in harmonie om je storm in kalmte te veranderen.

Wat let je? Vaak is het een diepgeworteld negatief zelfbeeld, een zelfsaboterend deel en/of een ondermijnend gevoel van verdriet, angst, eenzaamheid, leegheid, hopeloosheid of machteloosheid. Verbeeld je de gewenste toestand: hoe je graag wilt denken, je voelen, je gedragen. Da’s niet zo moeilijk. Hoe komt het dan dat je die toestand niet beleeft? Hoe heb je zicht verloren op je ware zelf, je kernkwaliteiten? We verkennen hoe je kernprobleem in het verleden en in je gezin van herkomst tot stand is gekomen. Daarbij ontdek je ‘oud zeer’ en zelfbeperkende ‘scripts’.

We bepalen veranderdoelen en -strategieën. Ik begeleid het proces; jij verricht het hoofd- en hartwerk. Onderweg ontdek je interne hulpbronnen en nieuwe opties. Bij elke stap zijn je gedragingen, gedachten, emoties en aanverwante lichaamssensaties betrokken. Verbeelding drijft verandering. Dit is de integratieve aanpak.

Relatietherapie

De afstand wordt steeds groter zonder dat je begrijpt waarom …

Tijd om die onweerstaanbare lieve tederheid weer te omarmen

Relatietherapie: de integratieve aanpak

Wanneer liefde tot oorlog is geworden, behelst de integratieve aanpak het stellen van twee sleutelvragen. Welke kernkwaliteiten trokken jullie naar elkaar toe wanneer jullie nog op elkaar verliefd waren? En welke disfunctionele patronen dreigen jullie nu uit elkaar te drijven?

Tijdens conflicten en periodes van ijselijke stilte verliezen jullie de liefdevolle verbinding en triggeren jullie onveilige gevoelens in elkaar. Aan de oppervlakte kunnen irritatie, ergernis, boosheid, zelfs woede zichtbaar zijn. Maar recent onderzoek naar hoe liefdespartners interacteren toont aan dat wanneer de liefdesband in gevaar komt, krachtige onderliggende emoties zoals angst, schaamte, hulpeloosheid en machteloosheid opgewekt worden.

In plaats van hun harde gevoelens op elkaar ‘af te reageren’ communiceren partners in succesvolle relaties over hun zachtere, kwetsbaardere gevoelens en hechtingsbehoeftes. Integratieve relatietherapie stelt jullie allebei in staat om jullie kwetsbaarheden en onvervulde behoeftes veilig met elkaar te delen. Zodoende transformeren jullie crisis om in een gouden kans om een nieuwe, realistische liefdesalliantie te smeden.

Je grootste probleem is je grootste kans

Integratieve counseling, therapie of relatietherapie leidt tot fundamentele, blijvende verandering ten aanzien van een breed scala aan klachten en hulpvragen, waaronder trauma (emotionele beschadiging) tijdens de kinder-, adolescente of volwassen jaren, moeilijke beslissingen en uitdagingen in het hier en nu, innerlijke conflicten en relatie- of midlifecrisissen, omgaan met angst, depressie en rouw, en het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten, prestatieverbetering en spiritualiteit. Op het probleempagina staan lijsten van klachten die voormalige cliënten hebben getransformeerd in kansen en krachten.

Rob Stuart - Therapist / Counselor

Over Rob Stuart

Ik ben een warmhartige Engelsman met een levendig gevoel voor humor en veelzijdige levenservaring. Ik ben empathisch en compassievol naar mijn cliënten toe, en sterk betrokken bij hun mentaal, emotioneel en spirituele welvaart. Doordat ik zelf een aantal keer in individuele en relatietherapie ben geweest, weet ik hoe afschuwelijk het kan zijn om je verontrust, gedemoraliseerd en wanhopig te voelen, niet in staat om de uitweg of oplossing te zien. Voor mij is een cliënt geen hulpbehoevende slachtoffer maar een overlever die vraagt om begeleid te worden in het vinden en mobiliseren van de nodige interne en externe hulpbronnen teneinde zichzelf te helpen.

Hoe wij samenwerken

Bij Head and Heart Work, mijn in januari 2009 opgerichte privépraktijk voor counseling, therapie of relatietherapie in Utrecht, heb ik duizenden uren ervaring opgedaan in het werken met een grote verscheidenheid aan cliënten en problematiek. Mijn missie is om hen zodanig te begeleiden dat ze hun eigen persoonlijke doelen halen door hun eigen hulpbronnen en zelfhelend vermogen in te zetten.

Mijn aanpak is een synthese van de integratieve modellen en methoden die ik heb leren toepassen tijdens mijn uitgebreide, diepgaande beroepsopleiding aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam, plus eigen inzichten in menselijke  veranderprocessen. Die inzichten zijn afgeleid van mijn eigen levens- en therapie-ervaringen, uitwisselingen met diverse soorten therapeuten, counselors en andere bijzondere mannen en vrouwen, en uitgebreid lezen op het gebied van psychologie, psychotherapie en persoonlijke ontwikkeling.

Ik geloof niet in een professioneel afstandelijke, klinische attitude noch in algemeen toepasbare ‘standaard behandelprotocollen’. Je bent verzekerd van warme persoonlijke aandacht, veel tijd en ruimte om je problemen te bespreken en opties te overzien, en een innovatieve, flexibele, diepgaande aanpak die afgestemd is op jouw specifieke behoeftes. Mijn motto? Voor elke unieke en bijzondere cliënt, een uniek en bijzonder traject counseling, therapie of relatietherapie.

Testimonials of Rob Stuart - Therapist / Counselor

Ervaringen

Na een traject Head and Heart Work counseling, therapie of relatietherapie in Utrecht te hebben afgerond, worden cliënten gevraagd een korte getuigenis te schrijven. Hoe hebben zij het leer-, heel- en groeiproces ervaren, en welke vruchten hebben ze daarvan geplukt?  Voor mij is het telkens weer prachtig en ontroerend hun woorden te lezen.

Inspiring quotes by famous people chosen by Rob Stuart - Therapist / Counselor

Inspiratie

De machtigste wapens in het therapeutische arsenaal zijn woorden: de rake zinnen die de denkbeelden van cliënten veranderen en hun hart roeren. Citaten van bekende denkers en schrijvers oefenen een inspirerende en transformerende kracht uit die ons in staat stelt het beste in onszelf naar boven te brengen

“There is indeed power in words. Most of the lasting change that has been forged in the history of this world came not from a wielding of the swift and bloody sword of battle but from the shaping scalpel of ideas, and what are ideas without the words to deliver them?”

— Mark Dunn, Under the Harrow